Kunstwerk van de dag
Marjan de Voogd
Home Informatie Nieuwsbrief Exposities Educatie / CKV / Feest Collectie Artikelen te koop Contact


PHP/MySQL Web v3.0.2 credits

2021-07-29 Thu 20:29:28 # 3372/2435/5043 screen:

Kunstuitleen Gouda Regio

De kinderkunstuitleen in Jeugdtheaterschool!

Kinderkunstuitleen in Jeugdtheaterhuis

Voor informatie e-mail: kgreduc@xs4all.nl

Op 23 april 2003 was het zover: de eerste kinderkunstuitleen van Gouda is van start gegaan in de Jeugdtheaterschool (JTS).


Het grote moment is aangebroken
 

Iedereen kijkt gespannen toe
 

Onder luid applaus wordt de collectie onthuld

De wand vol kunstwerken werd onthuld door een paar onverschrokken leerlingen, nadat niemand minder dan Ted van Lieshout, schrijver en tekenaar de Kinderkunstuitleen feestelijk had geopend.


De toespraak van Ted van Lieshout

Hij vertelde over kunst

En maakte idereen nieuwsgierig

In zijn toespraak vertelde Van Lieshout over zijn boeken en zijn kijk op kunst. Een aantal van zijn boeken, zoals Het Papieren Museum, gaan over kunst. Op de website van Ted van Lieshout is hierover veel meer informatie te vinden. Een klein stukje uit een interview met de schrijver:

1. Wat is het PAPIEREN MUSEUM? Het PAPIEREN MUSEUM is een boek dat verschenen is bij uitgeverij Leopold, en dat spéélt dat het een museum is. Of het is een museum dat spéélt dat het een boek is. Dat weet ik eigenlijk niet precies. In ieder geval zijn de muren er van papier en het is het enige museum dat makkelijk te dragen is. Er wordt kunst vertoond. Maar ook: schilderijtjes van taal en gedichten in lijstjes.

2. Op de achterkant staat: "Kom terug en zie meer, want elke keer zie je iets wat je eerder niet zag." Hoe is dat mogelijk? Het PAPIEREN MUSEUM is, net als een museum van steen, zo ingericht, dat je meer ziet naarmate je vaker komt kijken. Niet doordat er tussentijds nieuwe dingen in zijn gestopt, maar doordat je bij elk bezoek dingen herkent van een vorig bezoek, terwijl je tegelijkertijd dingen ziet die je bij een vorig bezoek niet opvielen. Hoe dat kan? Er is zo veel te zien, dat je dat nu eenmaal onmogelijk in één keer kunt zien."

Na de opening en de onthulling signeerde Ted van Lieshout boeken voor de kinderen.


Ted van Lieshout tekent en tekent...
 

In meegebrachte boeken maakte hij een toepasselijke tekening

En daarna was er een groot feest. Nu maar zien hoeveel kinderen een echt kunstwerk op de kamer willen. De kunstwerken zijn te huur vanaf 3 euro per maand. Kinderen kunnen bij de JTS lid worden.


En daarna was het groot feest

Het leek wel de Museum Nacht!

Overigens, een kinderkunstuitleen is niet zomaar iets. Een aantal kinderen van de JTS hebben een middag lang kunstwerken uitgezocht bij de kunstuitleen. Ieder werk dat werd gekozen, onderwierpen ze aan kritische blikken. Vervolgens werd het werk besproken. Uiteindelijk vielen er vele kunstwerken af, maar een stuk of 20 konden de toets der kritiek doorstaan. Bij deze kunst luidde het antwoord op de vraag "wil je dit op je kamer hebben?" JA.


Alles wordt aan een kritische blik onderworpen

En uit al die kunst wordt een selectie gemaakt

De kenners van de JTS zoeken de werken uit