Kunstwerk van de dag
Marjan de Voogd
Home Informatie Nieuwsbrief Exposities Educatie / CKV / Feest Collectie Artikelen te koop Contact


PHP/MySQL Web v3.0.2 credits

2021-07-29 Thu 20:23:52 # 3372/2435/5043 screen:

Kunstuitleen Gouda Regio

Charlotte Dematons - Boekillustraties - 28 februari t/m 28 maart 2009

Charlotte Dematons - Boekillustraties - 28 februari t/m 28 maart 2009

Illustratrice Charlotte Dematons exposeert in maart 19 originele boekillustraties in Kunstuitleen Gouda Regio. Deze tentoonstelling maakt deel uit van het educatieve project ‘Plaatjes kijken. Illustraties in kinderboeken’ dat voor de vijfde keer wordt georganiseerd in samenwerking met Bibliotheek Gouda.

Charlotte Dematons is geen onbekende in de illustratorenwereld; meerdere malen werd ze gelauwerd. In 2008 won zij het prestigieuze Gouden Penseel voor haar boek ‘Sinterklaas’ en in 2006 het Zilveren Penseel voor ‘Grimm’. Van beide prentenboeken zal een aantal illustraties te zien zijn. Daarnaast worden tekeningen getoond uit ‘Ga je mee?’, ‘De gele ballon’ en ‘Fiets’ (het kinderboekenweekgeschenk in 2008).

Dubbele pagina uit het boek ‘Fiets’, 2008

Als kind van een Franse vader en een Nederlandse moeder is ze geboren en getogen in Frankrijk, maar na haar middelbare schooltijd vertrok ze naar Amsterdam waar ze ging studeren aan de Rietveld Academie. Dematons’ illustraties blinken uit in gedetailleerdheid en humor. De vele details in de tekeningen vragen om gerichte aandacht, maar de kijker wordt rijkelijk beloond. Binnen de grote verhaallijn doemen vele andere (beeld)verhalen op die ook op zich zelf zouden kunnen staan. Aan alles is gedacht en alles klopt: hoe de figuren er uit zien en wat ze doen, de architectuur en het landschap. Het maakt het kijken naar Dematons’ werk als een ware ontdekkingstocht.

Tijdens de expositie doen leerlingen van groep 4 van een aantal Goudse basisscholen mee aan het project ‘Plaatjes kijken’. Op school worden ze voorbereid met prentenboeken van verschillende illustratoren. Vervolgens brengen ze een bezoek aan de kunstuitleen waar ze de tentoonstelling (interactief) bekijken en een workshop volgen. Tot slot worden de tekeningen uit de workshops ten toon gesteld in de bibliotheek. Het project ‘Plaatjes kijken. Illustraties in kinderboeken’ wordt mede mogelijk gemaakt door de Brede School Gouda.