Kunstwerk van de dag
Marjan de Voogd
Home Informatie Nieuwsbrief Exposities Educatie / CKV / Feest Collectie Artikelen te koop Contact


PHP/MySQL Web v3.0.2 credits

2021-07-29 Thu 20:04:49 # 3372/2435/5043 screen:

Kunstuitleen Gouda Regio

'Plaatjes kijken. Illustraties in kinderboeken' met Marit Törnqvist
4 t/m 30 maart 2005

Veel leesboeken voor kinderen zijn voorzien van illustraties die dienen als ondersteuning van de tekst. Soms lijkt de tekst letterlijk te zijn genomen, maar er zijn ook illustraties die, zonder de tekst te verloochenen, een eigen betekenis hebben. Maar wanneer is er sprake van een boekillustratie en wanneer van een kunstwerk? Waar ligt de grens? Geprikkeld door de vraag of een boekillustratie in dienst staat van het boek en tegelijkertijd een autonoom kunstwerk kan zijn, hebben de Openbare Bibliotheek Gouda en Kunstuitleen Gouda Regio het project ‘Plaatjes kijken. Illustraties in kinderboeken.’ opgezet voor de Brede School Gouda en met medewerking van een bekende boekillustrator.

Aan de eerste jaargang van het project ‘Plaatjes kijken’ doet de bekende illustratrice Marit Törnqvist mee. In de kunstuitleen zijn vanaf 4 maart originele kinderboektekeningen van haar te bezichtigen. Het gaat om tekeningen en aquarellen uit ‘Helden op sokken’ en ‘Jij bent de liefste’. Marit Törnqvist weet in haar werk een complete wereld op te roepen die gevuld is met sfeer, emoties, spanning en humor. De tekeningen staan op zichzelf en spreken tot de verbeelding zonder de tekst uit het oog te verliezen. Ze nemen de kijker(tje)s mee in hun eigen wereld van gebeurtenissen.

De illustraties zijn met veel zorg gemaakt. Ze zijn realistisch, sfeervol en weerspiegelen vele emoties. Het verhaal dat ze vertellen zit bovendien boordevol kleine grapjes die verderop in het boek een vervolg krijgen. Maar voordat kijkers zich concentreren op de grappige details in haar werk en de verhaallijn ontdekken, worden ze verrast door het heldere en intense kleurgebruik. Alle tekeningen zijn een lust voor het oog.

Overigens werd het project ‘Plaatjes kijken. Illustraties in kinderboeken’ mede mogelijk gemaakt door de gemeente Gouda.


Voorzijde van het boek
'Jij bent de liefste' met tekeningen van Marit Törnqvist.

Fotosessie expositie
Fotosessie workshop