Kunstwerk van de dag
Jan Baas
Home Informatie Nieuwsbrief Exposities Educatie / CKV / Feest Collectie Artikelen te koop Contact


PHP/MySQL Web v3.0.2 credits

2021-09-26 Sun 14:26:57 # 3362/2418/5043 screen:

Kunstuitleen Gouda Regio

Glasexpositie 'Contrasten in glas', 5 t/m 27 september 2003

Carina Mathot, Hans Ottenhof, Olaf Stevens
Glas is wonderlijk: het is hard en doorzichtig, maar laat zich verwerken als een vloeibaar materiaal dat op natuurlijke wijze combineert met kleuren en andere materialen. Al sinds de oudheid is glas een geliefd materiaal voor gebruiksvoorwerpen. Logisch dat de moderne kunstenaar het al snel ontdekte als basis voor kunstvoorwerpen. Met trots presenteert Kunstuitleen Gouda Regio 'Contrasten in Glas' met werk van drie gerenommeerde glaskunstenaars: Carina Mathot, Hans Ottenhof en Olaf Stevens.

De Goudse kunstenaar Carina Mathot begon ooit als schilder maar ontdekte al snel de vele mogelijkheden van glas. Daarbij beperkt ze zich vaak tot vensterglas, waarmee zij architectonische objecten maakt. Titels als 'Schrijn' en 'Paleis' spreken voor zich. De laatste jaren werkt de kunstenaar ook met geblazen objecten (portretten) en combineert zij glas met teken- en schilderkunst. Zo tekent ze menselijke figuren die - net als de platen glas waarin ze zijn verwerkt - op ritmische wijze worden herhaald. Mathot weet in veel kunstwerken een subtiel evenwicht te vinden tussen de stoffelijke en de niet stoffelijke wereld, omdat zij met glas een ruimte afbakent, die daardoor een extra waarde lijkt te krijgen.

Een groter contrast met het werk van de Haarlemmer Hans Ottenhof is nauwelijks denkbaar. Ook hij werkt weliswaar met platen glas, maar deze kleurrijke en gebobbelde vormen gebruikt hij als speelse elementen voor vrolijke vaasvormen. De platen glas worden versneden tot ruwe vaasvormen, compleet met oren. De associatie met een stripverhaal dringt zich op, temeer daar de vazen slechts twee dimensies kennen. Dat geeft ze een vrolijke en eigenwijze uitstraling. In andere vazen combineert Ottenhof glas met keramiek. Bij deze objecten is het duidelijk dat de kunstenaar zoekt naar de contrasten en overeenkomsten tussen het glas en de keramiek; door het gebruik van kleuren en lusters blijken de verschillen bij Ottenhof vaak miniem.

De glazen objecten van Olaf Stevens vormen op hun beurt een contrast met het werk van Ottenhof en Mathot. Stevens zoekt het in esthetische vormen en helder kleurgebruik. Zijn kracht ligt in de eenvoud: de glazen potten en schalen zijn strak van vorm en voorzien van een brede rechte bovenrand. Stevens noemt ze 'bolvorm', 'lens', 'cilindervorm' of 'object'.

Deze strenge benadering sluit aan bij de vormen. Als contrast voegt Stevens een speels element toe: het glas verkrijgt haar vorm namelijk deels door een tint aan de binnenzijde, dat van ieder object een vat vol kleur maakt. De eigenheid van Stevens' glaskunst komt mede voort uit de zgn. 'graaltechniek'. Deze techniek combineert twee bewerkingsmethoden waardoor Stevens kleurpatronen in kristal kan sturen. De resultaten zijn verbluffend.

Nog meer foto's van deze glasexpositie

De expositie 'Contrasten in glas' vervangt de geplande tentoonstelling met werk van de kunstenaar Rönnquist die van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. Dankzij de medewerking van Mathot, Ottenhof en Stevens zijn we in staat een prachtige presentatie te laten zien die het hart van iedere glasliefhebber sneller zal doen kloppen.