Kunstwerk van de dag
Marjan de Voogd
Home Informatie Nieuwsbrief Exposities Educatie / CKV / Feest Collectie Artikelen te koop Contact


PHP/MySQL Web v3.0.2 credits

2021-07-29 Thu 21:33:59 # 3372/2435/5043 screen:

Kunstuitleen Gouda Regio

De kunstweek

Kunstproject Watertanden, 16-17 juni 2007

Onder grote belangstelling werd het kunstproject Watertanden in het weekend van 19 en 20 mei jongstleden geopend. Voor iedereen die het gemist heeft, is er binnenkort nog een kans: zaterdag 16 en zondag 17 juni stellen alle deelnemende huishoudens nogmaals hun deuren open voor kunstliefhebbers.

Watertanden is een kunstproject van Esther Didden in opdracht van de kunstuitlenen van Gouda, Gorinchem, Schiedam en Vlaardingen. Acht curatoren zijn uitgenodigd een tentoonstelling samen te stellen op basis van de vier kunstuitleencollecties. Door externe curatoren te vragen uit de vier collecties een selectie te maken, wordt de bestaande collecties nieuw leven ingeblazen. De werken worden eveneens in een andere context geplaatst, namelijk die van een tentoonstelling, en weken zich daarmee los van het idee dat de kunstuitleen er alleen is voor een ‘schilderij boven de bank’.

De 8 tentoonstellingen zijn te bezichtigen in 8 huizen op zaterdag 16 en zondag 17 juni aanstaande, van 13.00 – 18.00 uur.

Watertanden Curator Ranti Tjan geeft uitleg bij zijn keuze. Aan de wand onder meer een werk van Arnout Mik.
Westhaven 38, Gouda

Bij de heer en mevrouw Rietjens is de tentoonstelling ‘Negen parels’ van curator Ranti Tjan te bezichtigen. Tjan is directeur van Museum GoudA. Binnen deze tentoonstelling voeren tekeningen de boventoon. Droedelen kan iedereen, maar deze geselecteerde tekenaars hebben een handschrift vergelijkbaar met de menselijke stem; herkenbaar uit duizenden. “Waar is de kunstenaar begonnen met tekenen? Waar zit zijn eerste lijn?” geeft Tjan de huurder als vraag mee. De tekeningen komen bijzonder goed tot zijn recht in de prachtige woning van de familie Rietjens, een voormalige slagerij. Het streven van Tjan om een tentoonstelling van louter piepkleine kunstwerken te maken, geschikt voor het toilet, is niet gelukt. Alhoewel het toilet toch één van de negen parels herbergt! Een bezoekje waard dus.

Watertanden Curator Hilde de Bruin (r) met Sarah Sonsbeeck die een verhaal van de tentoonstelling maakte.
Van Bergen IJzendoornpark 31/B, Gouda

Bij de heer en mevrouw Heeris kan men de tentoonstelling ‘letters to nobody’ van curator Hilde de Bruijn bewonderen. Deze tentoonstelling bevat naast schilderijen ook sieraden. Deze tentoonstelling wijkt af van de anderen in de zin dat men een verhaal huurt en de kunstwerken als storyboard functioneren. De kunstwerken lieten zich heel goed mengen met de kunstwerken die de familie zelf bezitten.

Bezoekadressen Gouda 16 & 17 juni, van 13.00 – 18.00 uur:
Familie Rietjens, Westhaven 38
Familie Heeris, Van Bergen IJzendoornpark 31/B

Alle tentoonstellingen zijn na de pilot-fase te huur bij een van de vier deelnemende kunstuitlenen.
Kunstuitleen Gouda bevindt zich aan de Blekerssingel 40. Openingstijden zijn:
wo en vr van 13.00 – 18.00 uur; do van 13.00 – 20.00 uur en za van 10.00 – 16.00 uur.