Kunstwerk van de dag
Marjan de Voogd
Home Informatie Nieuwsbrief Exposities Educatie / CKV / Feest Collectie Artikelen te koop Contact


PHP/MySQL Web v3.0.2 credits

2021-07-29 Thu 20:06:35 # 3372/2435/5043 screen:

Kunstuitleen Gouda Regio

Walvis 3

In mei en juni vond het derde en tevens laatste Walvis-project in de Goudse wijk Korte Akkeren plaats. Na basisscholen �De Kindervriend� en �De Westerschool� was nu openbare basisschool �De Korte Akkeren� aan de beurt.

Dit derde project verliep overigens iets anders dan de voorgangers. Zo werden tijdens de eerste projecten de kunstenaars Jan Mostert, Ilja Walraven en Henk van Zuiden ingezet. Bij Walvis 3 was Jan Mostert weliswaar weer van de partij, maar deze keer werd hij vergezeld door beeldend kunstenaar Hans Wap uit Rotterdam en schrijver en dichter Aart Both, die dit jaar werd benoemd tot stadsdichter van Gouda! Het andere verschil was, dat nu alle kinderen van de bovenbouw werden uitgenodigd om na schooltijd actief aan Walvis 3 mee te doen. Uiteindelijk bleken 26 kinderen uit de groepen 5, 6 en 7 zich hiervoor te hebben opgegeven. Kinderen aan het werk / Hans en Frans aan het werk / De onthulling

Deze enthousiaste kinderen gingen in twee lessen aan de slag met de kunstenaars. Roulerend van de ene kunstenaar naar de andere, schreven ze gedichten met �meester Aart�, tekenden en schilderden ze (wal)vissen met �meester Hans� en beschilderden ze houten vissen met �meester Jan�. Met veel plezier en ijver hebben de kinderen hele leuke, grappige en mooie werken gemaakt. De tekeningen en schilderwerken worden op een grote plaat bevestigd en in school opgehangen, de gedichten verschijnen in een kleine bundel en de beschilderde vissen komen terecht in het grote houten beeld dat Jan Mostert ook voor deze school heeft gemaakt.

Binnenkort wordt het beeld van Jan Mostert m�t de kleine vissen van de leerlingen erin, geplaatst op een sokkel in de vijver naast de school. Het is het derde walvisbeeld dat Jan Mostert maakte voor de wijkbewoners van Korte Akkeren in het algemeen en voor de kinderen van basisschool �De Korte Akkeren� in het bijzonder.

Het Walvisproject is mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland en de gemeente Gouda in het kader van het Actieprogramma Cultuurbereik.

Zie ook Walvis 1 en Walvis 2