Kunstwerk van de dag
Marjan de Voogd
Home Informatie Nieuwsbrief Exposities Educatie / CKV / Feest Collectie Artikelen te koop Contact


PHP/MySQL Web v3.0.2 credits

2021-07-29 Thu 20:09:58 # 3372/2435/5043 screen:

Kunstuitleen Gouda Regio

Walvis in de buurt

Walvis in de buurt


De omslag van Word nooit verliefd op Walvis


Schrijver Henk van Zuiden en beeldend kunstenaar Ilja Walraven


De uitklapbare Walvis in het boek

Op 14 mei dook de eerste Goudse walvis (ca 1 meter lang) op in het water naast de Walvisstraat (!) bij de school De Kindervriend in Korte Akkeren. Het is één van de blijvende resultaten van Walvis in de Buurt, dat Kunstuitleen Gouda Regio organiseerde voor De Brede School. Het eerste deel vond plaats in basisschool De Kindervriend en werd vorm gegeven en uitgevoerd door drie beeldend kunstenaars. Ilja Walraven, Henk van Zuiden en Jan Mostert. Het tweede en derde deel volgen in het najaar. Dan zijn de school Korte Akkeren en de Westerschool aan de beurt.

In de Kindervriend maakte Walraven een muurschildering waar tekeningen aan werden toegevoegd. Van Zuiden liet de kinderen gedichten maken. Ook die kregen een plek, net als de walvissen van klei die onder leiding van Mostert werden gemaakt. Een aantal weken lang gonsde de school van het dichten, tekenen, kleien en hakken; alles in het teken van de walvis. Iedere dag waren leerlingen getuige van de vorderingen van het project: tekeningen en gedichten werden op de muurschildering geplakt en Mostert hakte in de hal aan zijn houten beeld. De kunstenaars kregen commentaar van de leerlingen, werden uitgelachen en aangemoedigd. In drie weken werd Walvis in de Buurt een project van alle leerlingen.

Zo werd de walvis in de school geboren. Daarna was het tijd om dit fantastische project, gedragen door het enthousiasme van de kinderen, naar buiten te brengen, de buurt in. Op 14 mei liet één van de kinderen het beeld van Jan Mostert onder grote belangstelling te water.

Nadat de voorbereidingen voor de plaatsing achter de rug zijn, komt de Walvis naast de school De Kindervriend in het water aan de Walvisstraat (dat laatste is overigens een verbluffende toevalligheid).

Het project en het beeld is van alle kinderen en voor alle kinderen. Als ze er later langs lopen met papa, mama, opa of oma zeggen ze: 'Kijk, daar hebben wij aan meegeholpen.' Als ze later zelf papa, mama, opa of oma zijn, zullen ze tegen hun kroost zeggen: 'Kijk, daar heb ik vroeger aan meegeholpen. Het was de Eerste Walvis in de Buurt.' Zo maken leerlingen en buurtbewoners verhalen voor hun stad. En er zullen meer walvissen volgen!

De Walvis uit het boek


Gedicht


Dit stond er over in de krant

Zie ook Walvis 2 en Walvis 3