Kunstwerk van de dag
Marjan de Voogd
Home Informatie Nieuwsbrief Exposities Educatie / CKV / Feest Collectie Artikelen te koop Contact


PHP/MySQL Web v3.0.2 credits

2021-07-29 Thu 19:35:57 # 3372/2435/5043 screen:

Kunstuitleen Gouda Regio

Een middag met beeldende kunst en gedichten

Een middag met beeldende kunst en gedichten

Zondag 12 mei stond in het teken van beeldende kunst en poëzie. Kunstuitleen Gouda Regio, beeldend kunstenaar Ellen van Toor en auteur Henk van Zuiden verzorgden een spetterende presentatie. Aanleiding hiervoor was de tentoonstelling van Ellen van Toor in de kunstuitleen en het uitkomen van de bibliofiele bundels Het vijfde seizoen en Blink, van Henk van Zuiden.

Ruim zestig mensen dromden zondagmiddag samen om maar niets te hoeven missen van de presentatie. Eerst werd het boek Blink ten doop gehouden. De illustere Rosa S. Bruno las een verhaal voor over een zinderende ontmoeting tussen twee jongens. Zinderend was ook de verschijning van Femme Fatale Bruno die, gekleed in een lange roze gewaad en gekroond met een dito flamboyante hoed, het publiek ademloos aan haar voeten wist. Het verhaal eindigde in een klaterend applaus, waarmee tevens de expositie van Ellen van Toor was geopend.

Rosa S. Bruno is zichtbaar in het midden op de achtergrond. Voor haar de achterhoofden van de twee heren waarover we dadelijk komen te spreken.

Daarna was er gelegenheid om een drankje te nuttigen. Maar de rust duurde niet lang, want - hoewel er twijfels waren of hij zou komen - inmiddels was een exotische gast gearriveerd: de Japanse neef van de Dalai Lama. Met behulp van zijn wakkere vertaler hield de hoge gast een inleiding over de expositie en de boeken die klonk als een klok. Gelukkig werden zijn uitmuntende bespiegelingen naar de letter vertaald, zodat de aanwezige westerlingen de finesses en subtiliteiten van de oosterse bijdrage naar waarde konden schatten. Dat dit de juiste toon was, bewees de Japanse neef van de Dalai Lama andermaal toen hij diverse Haiku's uit de bundel Het vijfde seizoen zodanig voordroeg dat het publiek zich waande aan de voet van de berg Fuji.

Kunstenares Ellen van Toor en schrijver Henk van Zuiden waren zeer in hun nopjes met alle aandacht voor hun werk. Spoedig vlogen de beide boeken Blink en Het vijfde seizoen als warme broodjes over de toonbank, terwijl ook de kunstwerken van Ellen van Toor rap werden verkocht. Al met al een zeer geslaagde middag.

Henk van Zuiden bedankt de Japanse neef van de Dalai Lama voor zijn wijze woorden. De vertaler - hoe kan het ook anders - vertaalt.

Ellen van Toor exposeert van 3 t/m 30 mei 2002 een groot aantal kleuretsen in de kunstuitleen. Aan haar etsen die grappig, anekdotisch en gevoelig zijn, voegt ze allerlei materialen toe zoals veertjes, stukjes stof en puzzelstukjes. Deze (oude) materialen roepen herinneringen op of kunnen ergens mee geassocieerd worden. Van Toor's uiteindelijke bedoeling is om een gevoelige snaar te raken.

Henk van Zuiden schreef de bundels Het vijfde seizoen en Blink. Het vijfde seizoen (verzorgd door margedrukkerij Ampersand) is een bundel met Japanse verzen met drie etsen van Ellen van Toor. Blink (verzorgd door Het Grafisch Museum Groningen) is een novelle met een zeefdruk van René Stolk. Beide bundels zijn te koop.

(foto's: Johan Weemhof)

Het publiek genoot zichtbaar van de vrolijke presentatieDe Japanse neef van de Dalai Lama wijdt uit, kundig ondersteund door zijn wakkere vertaler.