Kunstwerk van de dag
Marjan de Voogd
Home Informatie Nieuwsbrief Exposities Educatie / CKV / Feest Collectie Artikelen te koop Contact


PHP/MySQL Web v3.0.2 credits

2021-07-29 Thu 19:53:24 # 3372/2435/5043 screen:

Kunstuitleen Gouda Regio

Plateel en Penseel

Plateel en Penseel

‘Plateel en Penseel’ is een educatief project dat door de Brede School Goverwelle en Kunstuitleen Gouda Regio is geïnitieerd. Het project valt binnen de kaders van het Brede School-thema ‘Typisch Gouds’. Onlangs vonden de eerste proefworkshops plaats op basisschool ’t Carillon in Gouda.

Het doel van ‘Plateel en Penseel’ is, om kinderen kennis te laten maken met de Goudse geschiedenis door middel van het product plateel (bepaald soort aardewerk). Gouda was van oudsher één van de bekendste steden waar plateel werd geproduceerd. Daardoor waren veel Gouwenaren beroepshalve verbonden met deze tak van industrie. Zo waren er velen plateelbakker of -schilder van beroep. Beroemde plateelfabrieken waren o.a. Goedewaagen en Zuid-Holland. Deze bedrijven en talloze kleinere plateelfabrieken hebben echter jaren geleden de deuren gesloten of hebben zich elders in het land gevestigd. Daardoor is dit stukje geschiedenis voor de jongere generaties Gouwenaren (bijna) onzichtbaar geworden.

Met dit project proberen we juist bij de kinderen een belangrijk deel van de Goudse historie weer onder de aandacht te brengen. Hopelijk zullen de leerlingen in de toekomst anders tegen plateel aankijken. Als het goed is, zal het kijken naar een bordje nooit meer hetzelfde zijn!

Rondleidingen en workshops
Op donderdag 5 juli was het zover: alle leerlingen van groep 7a, 7b en 7c van basisschool ’t Carillon bezochten MuseumgoudA, waar ze werden rondgeleid langs het Gouds plateel. Het werd een ware ontdekkingstocht, omdat veel kinderen niets of nauwelijks iets van dit onderwerp af wisten.
Een week later, op vrijdag 13 juli, kregen de drie klassen bezoek en les van beeldend kunstenaar en voormalig plateelschilder Cor Fafiani. De leerlingen hebben allemaal een tegeltje met Delftsblauw glazuur beschilderd. Daarna werden de tegeltjes gestookt en… de resultaten mogen er zijn!!